Škoda Rapid Spaceback je první kompaktní hatchback české značky. Akční nabídka modelů
pocitadlo
ÚVOD  | |  ZPRAVODAJ  ADMINISTRACE                                    Vytvořeno © 2012 "webmaster " E-Mail: petrikve@email.cz
PŘEJÍT NA ZPRÁVY IHNED.CZ
Kdo má u Vás větší důvěru?
Andrej Babiš | 202x/73%
Bohuslav Sobotka | 71x/26%
Celkem hlasů: 275
Andrej Babiš

• Andrej Babiš minulý rok slíbil, že rozdá potřebným téměř 52 milionů korun - množství, které činila dotace Čapího hnízda.
  • Musel to stihnout před ohlášením termínu voleb, protože pak by dary mohly být považovány za součást volební kampaně.
  • A zákon povoluje jako maximální náklady na volební kampaň 90 milionů.
  • Babiš nakonec zhruba polovinu peněz rozdat nestihl a den před vyhlášením voleb je převedl do Nadace Agrofert, které se limit na kampaň netýká.

Když loni na jaře šéf hnutí ANO Andrej Babiš slíbil v reakci na kauzu Čapí hnízdo věnovat 52 milionů korun na charitu, zdálo se, že půjde o jednoduchou transakci. Nakonec však bylo všechno složitější.

Projekt Výzva 52 milionů Babiš spustil letos 29. března, kdy tuto částku vložil na nově založený transparentní účet u Komerční banky. Peníze odpovídající dvaapadesátimilionové podpoře z fondů Evropské unie při výstavbě Farmy Čapí hnízdo začaly hned směřovat různým charitativním organizacím, které se předtím Babišovi přihlásily. Šlo například o Nadaci Naše dítě, Klokánek - Fond ohrožených dětí, Babybox pro odložené děti, Spolek Bolíto, Anděly stromu života, Protěž, Nadační fond Šance onkoláčkům.

Jenže Babiš musel spěchat. Schylovalo se k vyhlášení termínu podzimních voleb a hrozilo, že by se nerozdaná část Babišovi a jeho hnutí ANO mohla započítat do nákladů na volební kampaň. Ta podle zákona začíná vyhlášením data voleb, přičemž partaje mohou z transparentních účtů použít maximálně 90 milionů.

Babišovi se nepodařilo peníze rozdat včas. Zbývajících 24 milionů převedl do distribuční péče Nadaci Agrofert pouhý den předtím, než prezident Miloš Zeman oficiálně vyhlásil datum podzimních voleb.

Zeman nejdříve 6. dubna v médiích neoficiálně avizoval, že volby proběhnou 20. a 21. října. Oficiální rozhodnutí pak vyšlo 19. dubna s tím, že účinnost má od 2. května. Babiše to však nezaskočilo. Pouhý den předtím, 18. dubna, převedl 24 339 112 korun z transparentního účtu na Nadaci Agrofert, jíž se limit na kampaň netýká.

Babiš potvrzuje, že zbývajících 24 milionů poslal z transparentního účtu nadaci právě kvůli blížícímu se začátku volební kampaně. "Logicky. Mám snad ty peníze dát do kampaně? To by nebylo normální. Proč ale prezident vyhlásil termín voleb zrovna k 2. květnu, nevím," řekl Babiš redakci.

Chladnokrevný kalkul v mezích zákona

Analytik Milan Eibl z protikorupční organizace Transparency International to však vidí jinak. "Ta časová posloupnost je zvláštní náhoda, nazval bych to neetickým chováním. Zda prezident někomu předem sdělí, kdy vydá oficiální rozhodnutí o datu voleb, je na něm, ale ukazuje to na užší spolupráci Miloše Zemana a Andreje Babiše, než si myslíme," soudí Eibl.

Záležitostí by se podle něj měl zabývat i nově zřízený Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. "Babišovo rozdávání peněz těsně před zahájením volebního klání naplňuje všechny znaky kampaně, protože tím jeho hnutí ANO získává výhody proti soupeřům. Převedení peněz do Nadace Agrofert byl jen chladnokrevný kalkul, aby to jako součást kampaně nevypadalo," domnívá se.

Podle předsedy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Vojtěcha Weise však Babiš načasováním distribuce 52 milionů korun žádná pravidla pro volební kampaň neporušil. "Jakmile probíhají jakékoliv finanční transakce před vyhlášením kampaně, k čemuž došlo zveřejněním rozhodnutí prezidenta o datu voleb ve Sbírce zákonů 2. května, tak se ty prostředky do kampaně počítat nemohou. A Nadaci Agrofert nelze ztotožnit s hnutím ANO. Lidé z toho sice mohou mít různé pocity, ale my jako úřad bohužel můžeme činit jen to, co nám umožňuje zákon," řekl Weis.

Z Výzvy 52 milionů šly peníze 284 žadatelům. Napilno s rozdělováním peněz má dosud i Nadace Agrofert. "Na výzvu reagovaly tisíce lidí, takže hodnocení žádostí a schvalování příspěvků probíhá krok za krokem. Prostředky jsou distribuovány průběžně po procesu schvalování, standardně jako v případě jiných projektů nadace," uvedla ředitelka nadace Zuzana Tornikidis. Žádosti uchazečů se podle ní týkají širokého spektra témat, zejména ale péče o handicapované spoluobčany. Žádné další žádosti však nadace nepřijímá. Na svém webu píše, že výzva už je uzavřena.

Babiš převedl 24 milionů "za Čapí hnízdo" do nadace Agrofertu. Usnesení Andrej Babiš minulý rok slíbil, že rozdá potřebným téměř 52 milionů korun - množství, které činila dotace Čapího hnízda.
Pelta dohodil dotaci 20 milionů škole, kam chodila Valachová. Aneb, schůzka Bohuslava Sobotky, Kateřiny Valachové s Miroslavem Peltou. Zásadním  tématem byla podpora sportu a zejména fotbalu z rozpočtu MŠMT.
Ing. Andrej Babiš       Mgr. Bohuslav Sobotka
PočasíVíce počasí
Přejděte na dostupné počasí        Mladá Boleslav
Anketa 2
Volby 2017
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2017.
        Hlasovací ANKETA
ÚVOD    KATALOG STRÁNEK    ZPRÁVY IHNED.CZ     INZERCE    HUMORNÉ FOTO    AKTUALITY